Sápmi

Rennäring och turism under lupp

"Måste de beskriva sig som mer traditionella"
1:59 min

Ett forskningslag från Umeå och Dalarna har fått fem miljoner kronor för ett projekt om rennäring och turism. Forskaren Carina Keskitalo berättar att man ska titta på hur rennäringen upplever att man representeras inom turismen.

Projektet går ut på att se hur rennäringen representeras inom turism och hur de som både jobbar inom rennäringen och turism upplever sig själva inom turismen.

– Måste de beskriva sig som mer traditionella eller 'autentiska' för att turister ska tycka att det är intressant, säger forskaren Carina Keskitalo på Umeå universitet

Syftet med projektet är att försöka förstå representationer av rennäringen, hur de används och vilka som använder sig av dem. Man kommer att titta på hur det ser ut inom rennäring och turism i Idre, Kiruna och norra Ryssland. 

Forskarna kommer att kolla på hur till exempel dagstidningar skrivit om de utvalda områdena och även göra intervjuer. Carina Keskitalo säger att det redan nu märker skillnader mellan områdena.

Hennes bild är att det finns variationer.

– Rennäringen praktiseras inte på samma sätt på alla dessa platser och det finns olika lokala faktorer som påverkar.

Projektet beräknas vara klart kring 2015 eller 2016. Carina Keskitalo hoppas forskningen kommer att bidra till akademiska diskussioner om turism, och kanske främst hur man ska representera områden eller grupper och även personer lokalt.

– Det kommer förhoppningsvis att hjälpa till att nyansera bilden av vad rennäring är och även skillnaden mellan olika länder och regioner. På det sättet kan man kanske stärka arktiska frågor och visa att det inte är så lika eller så förenklat som det beskrivs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".