Tanja Nordfjell jojkade och spelade gitarr för publiken i björkvattsdalen. Foto: Tobias Poggats
Björkvattsdalen

Framtidens sångstjärna i Sápmi

"Det är liksom min identitet"
1:50 min

En ny musikalisk stjärna är på väg att tändas i Sápmi. Det är 21-åriga renskötaren Tanja Nordfjell som sjunger och jojkar på sydsamiska.

För henne är inspirationen hämtad ur hennes liv, och hon uttrycker sig bäst när hon sjunger på samiska berättar hon.

– Det är liksom min identitet den här samiska biten, och språket och jojken och renskötseln. Jag skriver och sjunger på samiska, och jojkar. Jag har provat att skriva på både engelska och svenska men det är svårare för mig att ta till mig det jag sjunger om även om det är mina egna ord.

Hon var liten när hon började sjunga - någonstans mellan tre och sex år. 21-åriga Tanja Nordfjell från Handölsdalens sameby. Hon är renskötare, låtskrivare och så pratar hon sydsamiska.

– Jag har tänkt fortsätta. Fortsätta skriva. Drömmen skulle ju vara att göra en skiva och kanske spela med några flera och haft något band eller så, berättar Nordfjell.

Hon började spela gitarr efter att hon varit med i en talangtävling för några år sedan. Och nu uppträder hon själv med saker hon skrivit runt om i Sápmi - till exempel med låten som handlar om känslorna hon hade efter att hennes farmor dog:

– Hon var gammal så det var väntat att hon skulle dö. Men ändå så är det sådär när någon rycks ifrån en… det går inte att beskriva. Man kan inte vara förberedd även om man tror att man är det. Så jag hade väl ingen riktigt att prata med om det. Men då skrev jag - det blev min ventil. Jag skrev en låt till henne om henne, säger Tanja Nordfjell. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".