1 av 2
Agne Widholm, haverikommissionen. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
2 av 2
Airlifts helikopter i Nikkaluokta. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
HERCULESKRASCHEN

Helikopterföretag flyger utan upphandling

"Det fanns inte tid"
1:36 min

Avtalet som Statens Haverikommission tecknade med ett helikopterföretag efter Herculeskraschen i våras föregicks inte av en offentlig upphandling. Helikoptersökningarna har återupptagits nu i augusti, men ännu har ingen upphandling gjorts.

– Det fanns inte tid för det. Eftersom det var så bråttom gjordes en så kallad direktupphandling, säger Agne Widholm, utredningsledare hos Statens haverikommission.

Den 28 mars i år ingick Statens Haverikommission ett avtal med helikopterföretaget Airlift, ett avtal som sträckte sig till den 14 april. Företaget skulle hjälpa haverikommissionen i sökandet efter det kraschade Herculesplanets svarta lådor. Men hittills har bara en av de två lådorna hittats, och sökandet med helikopter fortsätter därför. Sameradion har frågat Pia Jacobsson, avdelningschef på Statens haverikommission, varför ingen ny upphandling har gjorts mellan april och augusti, och hon menar att det inte heller då har funnits tid.

På frågan varför haverikommissionen valde just det här företaget, svarar hon att hon inte kommer ihåg. Och allt eftersom sökandet har dragit ut på tiden har kostnaderna också ökat. I det ursprungliga kontraktet sattes ett tak på 284 000 kr - en siffra som senare höjdes, och till slut tog man bort pristaket helt. Två veckor senare uppgick kostnaderna till 900 000 kr.

Nu har man alltså förlängt kontraktet med Airlift och fortfarande, över fyra månader efter kraschen, har ingen offentlig upphandling gjorts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".