KOMMENTAR

Renskötare synonymt med tjuvjägare?

Den här veckan har vi rapporterat om Världsnaturfondens rapport om tjuvjakt på kungsörn. Vårt fokus har då främst handlat om ett enda ord, där huvuddelen av tjuvjakten ska äga rum: i renskötsellänen.

Med tanke på att kungsörn tar renkalvar, har renskötaren uppenbara motiv att tjuvjaga kungsörn. Men bara för att det finns motiv, finns det inget som säger att alla renskötare är tjuvjägare.

Därför tycks det märkligt, när Världsnaturfonden i sin rapport skriver att renskötsellän är det område där örnar främst dödas - istället för att använda länens namn Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten. För ordet renskötsellän avgränsar inte bara ett geografiskt område, utan också en viss grupp människor.

När Världsnaturfondens rapportförfattare dessutom hävdar att de få fall som lett till åtal och fällande dom när det gäller tjuvjakt på kungsörn handlat om renskötare, då åker ögonbrynen upp.

För sammantaget ges bilden av att renskötare är tjuvjägare. Och bilden av att samer är tjuvjägare. Då handlar plötsligt inte diskussionen längre om tjuvjakt, utan om något helt annat. Det handlar om det riktiga i att dra ett helt folk över samma kam.

I fårskötarlänen, eller koskötarlänen, eller grisskötarlänen känner sig säkerligen inte hela befolkningen anklagad om en får-, ko, eller grisskötare anklagas för att skjuta rovdjur som tar deras får, kor och grisar, men där är heller inte en hel folkgrupp starkt förknippad med en näring, som i fallet med rennäringen.

Det som kan hända med det smygande utpekandet av en folkgrupp är att det kan bli mer och mer accepterat varje gång det sker och om det bara upprepas tillräckligt många gånger så kan det bli till en sanning. Den dag då alla samer är tjuvjägare.

Det skulle kunna vara starten på en skrämmande resa tillbaka i tiden där vi inte längre är individer, utan sådana som man kan mäta skallarna på. Men det är personer som begår brott och inte hela folkgrupper.

Och så länge det inte finns något bevis för att hela den samiska befolkningen är tjuvjägare, så kommer en tjuvjägare vara en tjuvjägare, vare sig det är i Örebro, Skåne, Gotland, Dalarna, Jämtland, Västerbotten eller Norrbotten som denne bedriver olaglig jakt.

Reporter David Rydenfalk

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".