Sydsamisk barnbok. I Umeå finns idag 15 barn som lär sig samiska. Foto: SVT
UMEÅ

Förlorar undervisning i samiska

"tar ifrån barnen möjligheter"
1:47 min

Umeå kommun har beslutat ändra reglerna för modersmålsundervisning. Omkring 100 barn riskerar mista undervisningen - 15 av dessa läser samiska.

– Ett hugg i ryggen, säger Hanna Outakoski, lärare och tvåbarnsmor.

I Umeå har barn med annat modersmål än svenska erbjudits modersmålsundervisning 40 minuter i veckan - oavsett förkunskaper i språket.

Men kommunen har saknat riktlinjer för vilka som ska ha rätt till modersmålsundervisningen.

Så i mitten av juni beslutade för- och grundskolenämnden att skärpa reglerna - från och med nästa höst måste barnen ha grundläggande kunskaper i språket för att få modersmålsundervisning.

Modersmålsundervisning är inget för nybörjare - de har svårt att nå målen i kursplanen och tröttnar därför på undervisningen menar kommunen som säger sig följa rekommendationer från Skolverket.

– Det här har varit sista möjligheten att revitalisera språket. Nu tas denna rättigheten ifrån många familjer, säger en upprörd Hanna Outakoski, adjunkt i samiska vid Umeå universitet och mor till två pojkar.

De nya reglerna ska börja gälla från nästa höst - fram till dess ska kommunen tillsammans med berörda ta fram förslag på alternativa aktiviteter för att stärka språken.

Vad dessa aktiviteter ska gå ut på har kommunen inga tankar om i dag, säger Lena Enmark, utvecklingsledare i kommunen.

– Vi vet inte vad det ska bli, men det måste vara på nybörjar nivå. De måste få någon annan språkstimulerande insats, säger Lena Enmark, utvecklingsledare vid Umeå kommun.

I dagsläget riskerar omkring 100 barn mista rätten till modersmålsundervisning - varav 15 av dessa läser samiska.

Och Hanna Outakoski menar att det kan få förödande konsekvenser för samiskan - ett språk som har försvunnit från många familjer.

Därför är kraven orimliga menar hon.

– Barnen tas ifrån rätten att lära sig språket och det tar ifrån barnen dess värdighet. På lång sikt innebär det också att de inte får möjlighet att skaffa sig betyg för studier på högre nivå, säger Hanna Outakoski.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".