Jämtland

Det tysta kulturarvet talar

"Roligt lyfta fram samiska kvinnor"
1:46 min

Nu ska människor och platser som fallit i glömska skildras i Jämtland. Det är Länstyrelsen som delat ut pengar till sju olika projekt på temat "Det tysta kulturarvet."

Tanken med de beviljade projektmedlen är att söka efter människor och platser som inte är med i historieskrivningen. Alltså det bortglömda.

Ett av projekten som fick bidragsmedel är "Lussi Lars från Mittådalen - berättelsen om en samekvinna."

– Det är  ju jätte viktigt att ge röst åt dom som aldrig annars kommer att få sina röster hörda, säger Ewa Ljungahl på Gaaltije, som har projektet tillsammans med Mittådalens sameby.

Kvinnan Lussi Lars som projektet handlar om föddes i mitten av 1800- talet i Mittådalens sameby. Ewa Ljungdahl jobbar tillsammans med Ingrid Renfält och Lussi Lars var Ingrid Renfälts gammelfarmor.

Projektet är i full gång nu och informationen om kvinnan hittar Ewa Ljungdahl genom att leta på boplatser som Lussi Lars varit på, men också olika arkiv för att leta efter mer information.

Hon tycker att det är viktigt att få ut den här informationen.

– Samer i allmänhet har ju fått väldigt lite skriven historia och speciellt samiska kvinnor. Så det känns jätteroligt att lyfta fram en samisk kvinna som dog i början av 1900-talet.

Projektet kommer att hålla på året ut och sammanställs i ett litet häfte som kommer att finnas på Gaaltje.

Ewa Ljungdahl kommer att skriva så mycket som hon hittar om Lussi Lars och hoppas på fler liknande projekt

– Den samiska historien är ju väldigt oskriven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".