Ella Carin Blindh, projektledare för Biegganjunni. Foto: Maria Unga/ SR
Sápmi

Pilotprojekt ska stärka renskötarkillar

"Det är den målgrupp vi ska inrikta oss på"
1:31 min

Förra veckan hölls en inspirationsträff som inriktar sig på unga renskötarkillar. Målet är att stärka varandra och våga prata om det som är tabubelagt inom renskötseln.

Projektet leds av SSR och Ella Carin Blindh.

– De här projektet vi kallar Biegganjunni är ett önskemål från SSRs medlemmar att gör nåt för unga renskötarkillar. Ella Carin Blindh, projektledare för Biegganjunnji.

Varför har ni valt att inrikta er just på unga män?

– Vi har inte haft aktiviteter som var riktade till unga renskötarkillar tidigare, så då bestämde vi att det är den målgrupp vi ska inrikta oss på.

Jag för min del tror att de har varit väldigt bra, att få prata med andra unga renskötarkillar, hur dom har de, hur dom upplever det och om framtidsförhoppningar, säger Ella Carin Blindh.

Under dagarna två fick killarna mellan 17 0ch 35 konferera och samtala,

Men många har reagerat på att de bara var killar som var bjudna.

– Vi har fått flera förfrågningar om att vi ska göra nåt som riktar sig till dom, vår förhoppning att vi kan göra de. Nu är de här ett pilotprojekt som pågår under 2012 så vi ska ha en ny träff i oktober , den ska vi börja planera nästa vecka med dom som varit med, säger Ella Carin Blindh.

Reporter: Per Jonas Partapuoli

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".