Foto: Paul M. Walsh/ Scanpix
NORRA HALVKLOTET

Dåligt år för ripor - i hela världen

Mycket rovdjur och en sen vår gör att dalripornas föryngring är mindre i år än förra året, något som syns över hela världen.

– Grönland, Island, Sverige, Norge, Finland, Ryssland, Japan med. Börjar vi titta över hela norra halvklotet kan vi se saker som är gemensamma storskaligt, och i år är det dålig föryngring över hela norra halvklotet. Jämtland skiljer sig inte från Västerbotten eller resten av världen när det gäller det. Det säger Maria Hörnell-Willebrand på Sveriges lantbruksuniversitet.

Nyligen gick länsstyrelsen i Jämtland ut med att det kan bli begränsningar i årets ripjakt på grund av det klena fågelbeståndet. Men jaktens effekter på riporna är försumbara, anser Hörnell-Willebrand.

– Den påverkan som jakten på ripa har är så liten att vi inte kan mäta den med den metod vi använder. Det är klart, all jakt har en effekt, men det som driver populationsförändringarna hos ripa är hur mycket ägg och kycklingar som blir uppätna av rovdjur. Och den andelen är så mycket större än det man tar ut under jakt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".