Jokkmokk

Samebyar och skogsbruk diskuterar samexistens

"Gäller bara att förfina redskapen vi har"
1:32 min

På Hotell Jokkmokk har representanter från skogsbruket och representanter från ca 15 samebyar samlats för att diskutera hur båda näringarna ska kunna samexistera i Norrbotten och hur man ska  samarbeta i framtiden. Det har vart heta diskussioner och några svordomar har hörts när man har vart oense.

Så här berättar besökaren Lars Evert Nutti i Sirges sameby om den svåraste frågan idag: contortatallarna och varför rennäringen är emot det.

– De växer väldigt tätt och renarna är inte inne i contortan. Man tar sig inte in med skoter och renarna far in och gömmer sig så man kan inte flytta när man hamnar i contortan. Det finns inga marklavar, inga hänglavar heller, säger Lars Evert Nutti.

Det är också många andra frågor som vart på tapeten idag, bland annat markberedningens och gödslingens påverkan på renskötseln, björnens beteende när den jagar kalv och hot & möjligheter i framtiden ur flera perspektiv. Robert Jonsson jobbar på SCA skog, som är det företag som arrangerat mötet och så här berättar han om dagen.

– Jag tycker det är jätteviktigt att lufta åsikterna som båda näringarna har, och belysa de problem som följer med, att vi jobbar på samma marker, säger Robert Jonsson.

En punkt här är att diskutera hur ni ska samexistera på samma mark, tror ni att de går?

– Det tror jag definitivt, det gäller bara att förfina redskapen vi har.

Hur gör man det?

– Det kanske vi får en del svar på idag, det är en lång och mödosam väg, säger Robert Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".