1 av 4
Vy från Nikkaluokta. Foto: Anne-Maret Blind/ SR Sameradion
2 av 4
Martin Landin, turist från Göteborg. Foto: Anne-Maret Blind/ SR Sameradion
3 av 4
Anna Sarri, VD för Nikkaluokta Sarri AB. Foto: Anne-Maret Blind/ SR Sameradion
4 av 4
Turistanläggningen i Nikkaluokta. Foto: Anne-Maret Blind/ SR Sameradion
Sápmi

Fler turister i sommar

"Det ligger i tiden att röra på sig"
2:39 min

Turistströmmen till Kiruna kommun har ökat i sommar. Det trots att turismen i Sverige totalt sett minskar.

I Nikkaluokta är ökningen markant säger Anna Sarri, VD på Nikkaluokta Sarri AB.

– Det känns som vi har rejält mycket mer, för vi är trötta på kvällarna. Det är många besökare, bussarna går dubbelt hela sommaren. Fastän det har varit så kallt så har det varit en strid ström av gäster som är på väg ut på fjället, eller kommer från fjället, säger Anna Sarri.

Varför tror du turistströmmen ökat nu i sommar?

– Vi tror att det ligger i tiden att röra på sig, att använda kroppen, att vara i naturen. Det är lite hälsosamt och lite inne, säger Anna Sarri.

Trots en mestadels kall och regnig sommar har turismen i Kiruna ökat med ca 10%, visar statistik som hittills finns att tillgå. I Norrbotten ökar annars turismen något, i Jämtland med 9% men i Västerbotten har den gått ner hela 11% i sommar.

I Kiruna kommun har de utländska turisterna ökat med en fjärdedel de senaste fem somrarna. Ökningen gäller främst tyskar som är dubbelt så många idag som för fem år sen. Även norrmännen ökar i antal, men flest turister är förstås svenskar. Och förutom nationalitet så finns det en annan kategori som ökat mycket i Nikkaluokta.

– Vi tycker att vi får frågan väldigt ofta om hur man hittar till Kebnekaise, var stigen börjar, om det är svårt, frågor som nybörjare ställer. Vi tycker att det är mer förstagångsvandrare och faktiskt också unga människor, säger Anna Sarri.

– Jag har precis vandrat från Abisko så nu har jag min sista dag och hänger lite här i Nikkaluokta innan bussen går, säger Martin Landin, turist från Göteborg.

Vad är det som lockar?

– Naturen, att komma iväg och få lite lugn och ro, stressa av.

Fungerar det?

– Ja, de tycker jag verkligen, avslutar Martin Landin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".