Prospektering i Storsjöbygden. Foto: Diana Fernlund
Jämtland

Uranborrning fortsätter trots kommun-nej

"Vi har ett fullmäktigebeslut på att vi ska säga nej"
1:16 min

Flera utländska prospekteringsföretag trycker på för att starta uranbrytning i Jämtland, trots att kommuner har sagt klart nej till urangruvor i området.

Karin Paulsson är ett av kommunalråden som kommer använda sin vetorätt för att stoppa en eventuell gruva.

- Vi har ett fullmäktigebeslut på att vi ska säga nej. Och vi kommer att använda vårt veto om det kommer en ansökan om att öppna en gruva.

Det statliga organet Bergsstaten har gett flera utländska företag - bland annat från Kanada och Australien - undersökningstillstånd i Jämtland, trots kommunernas protester. Företagen söker uran, men det är ingen idé för dem att provborra, för så länge kommunerna har vetorätt blir det inga gruvor, säger Karin Paulsson, socialdemokratiskt kommunalråd i jämtländska Bergs kommun.

Alla kommuner i Sverige har nämligen rätt att stoppa urangruvor genom den så kallade vetorätten, och Paulsson skrev tidigare i sommar en debattartikel tillsammans med kommunalråden i Åre och Östersund, där man säger att man kommer använda sin vetorätt för att stoppa en eventuell urangruva.

Frågan är dock om det kommunala vetot kommer att bestå, och om kommuner också i framtiden kommer ha rätt att neka öppnandet av urangruvor. Karin Paulsson tar inte för givet att man framöver kommer kunna hindra gruvföretagens framfart.

- Kommunen har sin vetorätt om ingen på riksnivå eller EU tar bort den.

- Tror du de kommer försöka göra det?

- Det hoppas jag verkligen inte att de gör, men man ska aldrig säga aldrig, säger Karin Paulsson.

 Sameradion har sökt en kommentar från prospekteringsföretagen, utan resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".