HÄRJEDALEN

Hoppas på kommunskyltar på sydsamiska

"Det ska stå Herjedaelien tjielte"
0:54 min

Härjedalens kommun vill  att kommunskyltarna vid vägarna även ska stå på sydsamiska, vilket skulle innebära texten Herjedaelien tjielte. Kommunen har skickat in en ansökan till Trafikverket för att få sätta upp skyltar och efter att Lantmäteriet har yttrat sig i frågan kan skyltarna bli verklighet.

Karin Rensberg Ripa är samisk samordnare i Härjedalens kommun. Hon tycker att kommunskyltarna ska vara på sydsamiska eftersom Härjedalen är en samisk förvaltningskommun.

– Det är ju att synliggöra att det är en samisk förvaltningskommun. Eftersom ortnamnen finns på samiska och även skyltning på offentliga byggnader, är det inte mer än rätt att det ska stå Härjedalens kommun på samiska.

Men det finns ju redan en skylt på svenska, behöver man båda två?

– Absolut, det är väl viktigt att visa att det bor samer i kommunen, säger Karin Rensberg Ripa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".