1 av 2
Foto: Madelene Sandin/ SR
2 av 2
Henrik Sarri. Foto: Anne-Máret Blind/ SR Sameradion
Sápmi

Myrarnas läckerheter värdefulla

"På bästa hjortronstället fann jag tjugo bär"
2:05 min

På många håll i Sápmi är det en dålig hjortronsommar och kilopriset är ovanligt högt.

I Nikkaluokta finns det knappt några bär alls i år säger Henrik Sarri som är boende där.

– I år växer det inga hjortron säger Henrik Sarri som har varit och kollat på sina bästa hjortronställen i Nikkaluoktatrakten. På ena favoritstället fann han bara 20 bär och på det andra hittade han 15 stycken, observera inte kilo utan stycken bär. Att det är så lite bär i området i år är inte konstigt säger han, då vädret har varit dåligt, med hagelskurar.

I Norrbotten är det dåligt med hjortron på de flesta håll norr om Gällivare, men söderut och mot kusten har tillgången varit hyfsad. På företaget Polarica som köper in bär säger man att förra året var katastrofalt och att det inte har varit så mycket bättre i år.

I Västerbotten har tillgången i sommar varit ganska bra även om det inte är något toppår.

I Jämtland har det inte heller varit något toppår men där har man haft problem med att folk vill plocka blåbär istället för hjortron, så uppköparna har inte kunnat köpa in hjortron även om det funnits ute i markerna. 

Kilopriset för hjortron de senaste två åren har överlag varit skyhögt. Just nu börjar hjortronsäsongen gå mot sitt slut och på många håll är bären övermogna, men Karlgrens i Gällivare köper fortfarande in hjortron och priset är högt. 

– Vi har som mest betalat 120 kronor.

Varför så mycket?

– Dålig tillgång och det fanns lite efterfrågan  

När betalade ni senast ett så högt kilopris för hjortron en sommar?

– Det har nog aldrig varit ett så högt utgångspris som i år, säger Mikael Karlgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".