1 av 3
De döda abborrrarna är bleka och från gälarna kommer det vitt slem.Vuoskojávri. Foto: Anna-Karin Niia/ SVT Sápmi
2 av 3
Döda abborrar flyter i sjön. Foto: Anna-Karin Niia/ SVT Sápmi
3 av 3
Per-Olof Svonni fiskar upp de döda abborrarna med nät. Foto: Anna-Karin Niia/ SVT Sápmi
Vuosku / Kiruna

Mystisk abborrdöd oroar byborna

I sjön Vuoskojávri norr om Torneträsk i Kiruna kommun dör abborrarna som flugor. Det oroar människorna som bor i byn Vuosku.

– Jag har aldrig varit med om detta. Vi vågar inte äta fisken, dricka vattnet och inte bada i sjön, säger Per-Olof Svonni, som bor i Vuosku.

När Per-Olof Svonni, som är en av de 10-talet fastboende i byn, ska vittja nätet som han lagt ut några timmar tidigare, ligger en död abborre och guppar på vattenytan.

– Det här är ingen ovanlig syn just nu. När de dör sjunker abborrarna, men sen flyter de upp och de får inte ligga länge, förrän kråkor eller andra fåglar tar dem, säger han och pekar på ett 15-tal kråkor som lyfter från en träddunge vid sjöstranden.

I Vuoskojávri finns det förutom abborre också öring och lake och för byborna är det en viktig fiskesjö. Det var i somras som man började hitta döda abborrar och ingen vet orsaken till aborrdöden.

– Som det verkar så påverkas inte laken och öringen. Men det är hemskt när man inte vet varför abborrarna dör. Jag har tagit kontakt med både länsstyrelsen och Kiruna kommuns miljökontor för att få hjälp. Jag vill att de ska komma hit och ta vattenprov, säger Per-Olof Svonni

På Norrbottens länsstyrelse svarar man att det är Kiruna kommuns miljökontor som ansvarar för den här frågan.

Margareta Bergman som är miljöchef på kommunen säger att de inte prioriterar att åka dit, men att de ska kontakta länsstyrelsen om ett eventuellt samarbete för att få ett fiskeprov därifån, för att få klarhet varför abborrarna dör.

– Kan de som bor där dricka vattnet och bada i sjön?

– Jag kan inte garanatera att det är okej att bada, när man inte vet vad det är, säger Margareta Bergman.

I nätet finns 10 feta abborrar. Någon lever, men de flesta har redan dött. Abborrarna är bleka och från gälarna kommer det vitt slem.

– Fin matfisk, men dom här måste jag slänga. Jag brukar aldrig tvätta händerna när jag har håller på med fisk, men nu vågar jag inte annat. Man vet ju inte vad det är, säger Per-Olof Svonni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".