Finskregistrerad jeep som tagit sig tre kilometer efter fjället.
Sápmi

Här utnyttjas allemansrätten

“De är rena vilda västern däruppe", säger Kurt Edin, ordförande för Kiruna Jakt- och fiske.

Det populära sandstenslandet i nordligaste Sverige lockar många fiskeentusiaster. I lockelsen har fler och fler fiskeentusiaster från Finland tagit sig över gränsen. En del av dem beter sig ansvarslöst tycker Ronny Edin på länsstyrelsen.

 – De som kör vet antingen inte om att de bryter mot lagen eller så beter de sig nonchalant. De vet att det är liten risk att åka fast. Allemansrätten gäller inte motorfordon, säger han.

Jeepen som kört tre kilometer efter en fyrhjulingstig hade tagit sig från fjällbyn Buolžajávri, tio mil norr om Kiruna, längs fjällsluttningen tills stenröset satte stopp. På en papperslapp på framrutan hade han lämnat ett meddelande på finska till sin kompis. Ägaren som bor i Pello, nära svenska gränsen på finska sidan av tornedalen, säger till Ođđasat.se att han inte har varit och fiskat i området. Han hänvisar till en kompis som han säger har lånat bilen.

 – Det är rena vilda västern däruppe och så har det varit i flera år nu. Det är väldigt många finländare som tar sig friheter och vi kan inget göra, vi säljer bara fiskekort åt länsstyrelsen, säger Kurt Edin, ordförande för Kiruna Jakt- och fiskeförening.

 – Vi ser ytterst allvarligt på det här. De som kör bilar åker oftast efter renskötarnas fyrhjulingspår, säger Ronny Edin på länsstyrelsen. Han hänvisar till att det är brott som ska anmälas till polisen.

På polisen säger Kjell-Åke Andersson att de känner till problemet men det svåra är att sätta fast förrövaren, för då måste man veta vem som kört bilen.

Visste du att det är olagligt att köra bil till fjälls?
 – Nej det visste jag inte. Men jag ska säga till kompisen att det är olagligt, svarar mannen som är ägare till jeepen.

Brukar du besöka området?
 – Nej det brukar jag inte.

För brott mot terrängkörningslagen väntar böter på 1200 kronor. Det är få som åker fast, berättar Ronny Edin som önskar hårdare straff liknande dem i Norge där samma bot kostar mellan fem och tiotusen.

 – Finländarna kanske bara tar seden dit de kommer. Samerna i området kör fyrhjuling och finnarna har sett att det går bra och gör likadant, säger Kurt Edin på Kiruna Jakt- och fiske.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".