Ingrid Inga vill ha öronmärkta EU-pengar. Foto: Anna-Maria Ahlén/SVT Sápmi.

Samiska näringar ska uppmärksammas

Sametinget vill informera och påverka för att samiska näringar särskilt ska uppmärksammas i den kommande EU-programperioden, 2014-2020. 

Därför kommer Sametinget att träffa företrädare för Landsbygds- och Näringsdepartementet i Stockholm den 23 augusti. Syftet är att tala om varför det är viktigt att det finns EU-medel för just samiska utvecklingsprojekt. 

– Kunskapen saknas ofta om vad de samiska projekten kan bidra med när det gäller tillväxt och utveckling av näringslivet i de glest befolkade inlandskommunerna i Norrland. Trots att rennäringen och samiska näringar är en viktig del av inlandskommunernas näringslivsstruktur saknas de ofta i lokala, regionala och nationella strategiprogram, säger Ingrid Inga, ordförande i Sametingets rennäringsnämnd, i ett pressmeddelande.

Under pågående EU-programperiod har det varit få samiska ansökningar.

– Om vi inte får egna samiska program drunknar de samiska ansökningarna i den stora mängden, säger Håkan Jonsson, ordförande i Sametingets näringsnämnd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".