Försöket med åteljakt fortsätter. Foto: Nils-Josef Labba/ SVT Oddasat
Västerbotten

Åteljakt på björn fortsätter på försök

Det är tillåtet att bedriva åteljakt på björn i Västerbotten, inom ett försök som pågått både 2010 och 2011 och som fortsätter i år. 

För elva år sedan förbjöds åteljakt på björn för att Länsstyrelsen befarade att björnarna kunde bli allt för närgångna och vänja sig vid att få mat från människor. För att få bedriva åteljakt krävs att man går en utbildning samt anmäler sin åtel till Länsstyrelsen. Den måste ligga långt från bebyggelse och stigar.

- Det finns en lång rad villkor som de västerbottniska jägarna måste uppfylla om de vill bedriva åteljakt. Villkoren finns för att kunna undvika negativa effekter och för att kunna utvärdera åteljakten efteråt, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig vid Länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".