Giron/Kiruna

Nutti kan bli chef på Sametinget

Sametingets styrelses hetaste kandidat till posten som ny kanslichef är Rickard Nutti. “Han har de rätta kvalifikationerna”, säger en av styrelsens ledamöter.

Sametingets styrelse har äntligen kommit fram till vem de vill se som kanslichef. Enligt styrelseledamoten Agneta Rimpi har tjänsten erbjudits Rickard Nutti.

 – Han har de rätta kvalifikationerna, han har en ekonomiutbildning i botten och har högskoleutbildning och de rätta meriterna, och det är bra att man kan ekonomi som chef, säger Jakt- och fiskesamernas ledamot Agneta Rimpi som sitter i sametingets styrelse.

Rickard Nutti själv vill inte säga någonting när vi ringer upp honom.

 – Jag varken bekräftar eller dementerar.

Rickard Nutti är från Soppero i norra Kiruna kommun, men bor idag i Stockholm där han jobbar på Kungliga Musikhögskolans ekonomiavdelning.

Han har tidigare jobbat som ekonom på Post- och telestyrelsen och för tio år sedan var han ekonomichef på sametingets kansli i Kiruna. Då var Lars Niila Lasko kanslichef och han talar om tiden före och efter Rickard Nutti.

 – Han var superb då och han hade ordning och reda. Det var före och efter Rickard Nutti. Han blir nog en utmärkt kanslichef.

Lasko menar också att Nuttis starka sidor är att han är lugn.

 – Det är svår att få honom arg. Det är en bra egenskap om man ska möta politiker, säger Lasko.

Övriga i ledamöter i sametingets styrelse som vi har varit i kontakt med vill inte kommentera saken närmare.

Jakt- och fiskesamernas partiledare Håkan Jonsson, som även han sitter i styrelsen, berättar att han vill vänta tills alla papper är påskrivna. Men Jonsson berättar att de hade totalt tio kandidater som var aktuella.  Bland dem fanns styrelseledamoten Ingrid Inga, Samelandspartiet, men hon har dragit tillbaka sin ansökan.

 – Jag kommenterar inte det, säger Inga.

Samernas partiordförande Anders Kråik, också i styrelsen, trodde att chefsfrågan redan skulle vara löst för länge sen. Men Kråik vill inte säga mer än att boendefrågan är ett problem på grund av den överhettade bostadsmarknaden i Kiruna.

Men även konkurrensen på arbetsmarknaden med attraktiva arbetsgivare och löner har varit en utmaning, menar Agneta Rimpi. 

 – Det är inte bara att få en kanslichef till Kiruna. Gruvan slukar så mycket arbetskraft och de har bra löner. Det ingen lätt konkurrent ens till Sametinget, säger hon och tillägger att styrelsen försöker få en så bra chef som möjligt till kansliet.

Sametingets styrelseordförande Per-Mikael Utsi från Guovssonásti har inte nåtts för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".