1 av 2
Älgjägare. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
2 av 2
Röd plomb fästes på vuxen älg och grön plomb fästes på älgkalv. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten
SAARIVUOMA

Plombering skapar konflikter

Älgjägarna i Norrbotten kommer från och med i år att tvingas att plombera sina skjutna älgar. Det ska stoppa organiserad illegal jakt, hoppas länsstyrelsen och polisen. Men plomberna skapar problem inom Saarivuoma sameby.

Plombering är ett system som använts i länet för drygt 15 år sedan och är tillbaka i år igen. Precis som då ska den fällda älgen märkas med tilldelad plomb runt hälsenan på ett av bakbenen. Varje jaktlag får tilldelat samma antal plomber som tilldelade älgar och kan spåras till det enskilda jaktområdena genom numrering.

Varje jaktledare ska fördela plomberna till varje jägare i jaktområdet. Detta har nu skapat konflikter inom Saarivuoma sameby, som igår hade ett möte angående älgjakten.

– Den som skrek mest under mötet fick plomber tilldelade till sig och många som inte var med på mötet blev utan, säger en anonym källa till Sameradion.

Tidigare år har en så kallad avlysningsjakt bedrivits, vilket innebär att jakten avlyses när alla tillåtna älgar skjutits. I år har man dock valt att tilldela älgarna innan älgjakten börjat.

Saarivuoma sameby har sammanlagt fått 61 plomber och i går bestämdes vilka samebymedlemmar som fick älgar tilldelade till sig. Britt Mari Päiviö som har jagat under flera år, var en av många som blev utan.

– Det här är ett sätt för myndigheterna att skapa konflikter samer emellan, säger hon.

Samebyns ordförande Per Labba har valt att inte kommentera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".