Det finns ungefär 600 häckande Kungsörnspar i Sverige. Foto: Tom Stromme/Scanpix
Sápmi

Rovfåglar häckar inte

Många rovfåglar har emigrerat söderut
3:17 min

Rovfåglar avstår från att häcka i år. Dåligt väder och den minimala gnagartillgången tros vara orsaken.

Ursula Petersen studerar fjällvråken vid Abisko forskningsstation. Hon undrar var fåglarna tagit vägen.

-A lot of them are not here, or they laying low, maybe just one bird in each territory, säger Ursula Petersen.

Ursula Petersen intryck är att många fjällvråkar inte är där, eller att det kanske bara finns en fågel i varje revir. Vid förra sommarens observationer sågs fjällvråken vid närmare 150 tillfällen kring Abisko, i slutet av juli i år, hade den inte ens setts 10 gånger.

Efter att ha pratat med såväl forskare, som Sveriges ornitologiska förening är bilden entydig. I hela den skandinaviska fjällvärlden och stora delar av Norrlands inland är det dåligt med rovfåglar.

Birger Hörnfeldt är professor i bland annat gnagarövervakning vid SLU i Umeå.

-Pärlugglan som vi studerar härnere sedan början på 80-talet dom har inte häckat överhuvudtaget och det är förmodligen samma sak med många av de andra starkt specialiserade arterna. Deras fortplantning är i stort sett helt beroende av att det finns tillräckligt med sork och lämmel, säger Birger Hörnfeldt.

Många rovfåglar har emigrerat söderut eller avstått från att häcka. Orsaken ska bland annat vara den dåliga gnagartillgången.

-Väldigt lite sork. Det sämsta året i fjällen sedan vi började, det kan man säga att det är, säger Birger Hörnfeldt.

Anders Wirdheim som är informationsansvarig på Sveriges ornitologiska förening, menar att det förutom bristen på mat varit en kall vår och en kylig och regnig sommar. Det här ska har gjort att många fåglar haft det väldigt svårt.

-Ett sånt här år med en dålig sommar spelar ingen roll på längre sikt, det hämtar sig fåglarna och de andra djurens sig ifrån ganska snabbt, men skulle det bli ett mönster, då kan det naturligtvis bli allvarligt på sikt, säger ers Wirdheim.

Men Birger Hörnfeldt på SLU befarar att också varmare vintrar, kommer att leda till problem när det gäller snötäcket för gnagarna, så att de har svårt att klara vintern utan skyddande snötäcke.

-Det i sin tur, om det blir besvärliga vintrar, kommer få effekter på rovdjuren så att, det mest troliga är väl att det förmodligen under lång tid kommer att vara ganska svajigt för de här specialiserade rovdjuren, säger Birger Hörnfeldt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".