Lars Wilhelm Svonni förkastar älgplomberingen. Foto: Frida Fernqvist/Sameradion.
JAKT

Älgmärkning JK-anmäld igen

Svonni váidá leanastivrra
1:42 min

Älgplomberingen i Norrbotten är anmäld till Justitiekanslern. Sametingsledamoten Lars Wilhelm Svonni ligger bakom anmälan. Han tycker den strider mot rennäringslagstiftningen.

Igår skickade Lars Wilhelm Svonni in en anmälan till Justitiekanslern. Han menar att plomberingen strider mot rennäringslagen, eftersom den som inte fått någon plomb att sätta på den skjutna älgen fråntas jakträtten, något som inte länsstyrelsen får göra.

– De som inte får någon plomb, de fråntas jakträtten, i alla fall enligt länsstyrelsen, men säkerligen inte enligt de polisiära myndigheterna. Det är ju fullständigt vansinnigt, det stämmer inte alls med, för det första rennäringslagstiftningen, och för det andra med det lagrum som de åberopar i beslutet.

Redan på mitten av 1990-talet anmälde Lars Wilhelm Svonni Norrbottens länsstyrelse till Justitiekanslern för att med stöd i Naturvårdsverkets föreskrifter ta till plomberingar för märkning av skjutna älgar.

Den gången svarade JK att länsstyrelsen i Norrbotten inte har sådan rätt. Efter ett år tog länsstyrelsen bort plomberingen och följde på så vis JK:s beslut. Anledningen till att Lars Wilhelm Svonni anmälde till JK då precis som nu, var att han tyckte plomberingen inte var förenlig med lagen.

– JK kom fram till samma slutsats som jag och nu är man där igen. Mest troligt har man bytt tjänstemän och de är inte medvetna om att det finns ett beslut där man inte får ha de här plomberingarna.

Sameradion har utan framgång försökt nå ansvarig tjänsteman på länsstyrelsen i Norrbotten för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".