Lars-Jon Allas, Talma sameby. Foto: Anna-Karin Niia /SVT Sápmi
Älgplombering

"Lokalt påfund"

"Finns ingen straffpåföljd"
1:06 min

Lars-Jon Allas, i Talma sameby, instämmer i kritiken mot älgplomberna. Enligt Allas är det fel sätt att motverka tjuvjakt.

 – Jag har inte begärt eller fått något band och jag vill inte ha heller, säger Lars-Jon Allas som är renskötare i Talma sameby och sametingsledamot för partiet Guovssonásti.

Ett syfte med plomberingarna är att motverka tjuvjakt men Lars-Jon Allas anser att det är fel sätt att angripa problemet. Enligt Allas är det bara ett sätt att försvåra jakten och göra folk oroliga i onödan.

 – Det är faktiskt ett socialt problem som man skapar, man utsätter folk för otrygghet, inte är det att bekämpa brottslighet när det gäller tjuvjakt utan det är nåt annat, angripa kanske speciellt renskötarna.

Lars-Jon Allas var ordförande i Talma sameby då länsstyrelsen tidigare gjorde ett försök med märkning av fällda älgar. Då skickade samebyn tillbaka plomberna utan att använda dem.

 – Vad jag förstår så finns ingen straffpåföljd om man inte använder dem och har man det bara i Norrbotten så är det bara ett lokalt påfund.

Fråga

Älgmärkning JK-anmäld igen

#text=5242513# är anmäld till Justitiekanslern. Sametingsledamoten Lars Wilhelm Svonni ligger bakom anmälan. Han tycker den strider mot rennäringslagstiftningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".