Umeå

Brist på samisk sjukvård ökar risken för självmord

"Viktigt att någon förstår"
2:02 min

Forskning visar att självmord är mer förekommande bland urfolk och att det är ett kvarstående problem. I en ny studie vid Umeå Universitet framkommer att identitetskrav och kulturarv är faktorer som har betydelse när det gäller självmord bland samer.

Bakom studien står Petter Stoor, som ser bristen på samisk sjukvård som ett problem.

– Det kan vara svårt att få träffa rätt person, man kan finna det svårt att träffa en människa som inte förstår ens situation.

I ett forskningsprojekt som påbörjades 2004 om självmord bland samer så har man sett att de mest drabbade är renskötande män.

Petter Stoor har vid Umeå Universitet skrivit i sitt examensarbete inom psykologutbildningen, om hur samer själva pratar om självmord bland samer.

I sin studie har han samlat och talat med 22 samer i syfte att förstå samers egna uppfattningar, samt för att öka förståelsen för varandra och varför man tar självmord.

Stoor konstaterar att ett grundproblem är den press som följer med den samiska identiteten.

– Det har varit intressant och jag har lärt mig hur viktigt den samiska identiteten kan vara och hur viktigt det är att ha någon som förstår den.

I studien tar Petter Stoor upp vikten av att som same känna sig förstådd i sin identitet.

I Sverige har man inte möjlighet att välja sjukvård eller behandling med samisk kulturkompetens. Det vill säga möta någon som kan samiska eller den samiska kulturen.

Stoor pekar på att sjukvårdens okunskap riskerar att gå ut över samiska patienter och det kan skapa problem.

Det här menar Petter Stoor kan vara viktigt att ta hänsyn till vid förebyggande arbete gällande självmord bland samer.

Han tar som exempel att i Norge har det gjorts undersökningar om samers mentala hälsa och där finns därför möjligheter för en bättre vård för samiska patienter.

Och han hoppas att hans studie kan leda till förbättringar.

 – Det är klart att man önskar att det kan göra skillnad, att den kan sätta fokus på något som har för lite fokus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".