Arjeplog

Misstänkta åteljägare släppta

De tre män som suttit anhållna misstänkta för åteljakt efter björn i Arjeplog har släppts på fri fot. Men misstankarna kvarstår och förundersökningen fortsätter.

Enligt polis och åklagare har de tre männen under minst en månads tid lagt ut åtel och på platsen monterat en kamera som skickar bilder till en mobiltelefon.

Männen har suttit anhållna, misstänkta för förberedelse till grovt jaktbrott, olovlig kameraövervakning samt i ett fall vapenbrott. 

Själva nekar männen till brott, förutom en av dem som erkänner vapenbrott. Straffet för förberedelse till grovt jaktbrott kan bli fängelse upp till två år. 

Åteljakt efter björn är sedan länge förbjudet i Sverige, men sker på försök inom två samebyar i Norrbotten samt i Västerbotten och i Dalarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".