Foto: Karl Melander/ Scanpix
1 av 2
Första dagen när avverkningarna startar i slutet av augusti är en stor polisinsats inkallad för att hindra demonstranterna som försöker stoppa kalkbrytningen i Ojnareskogen. Foto: Karl Melander/ Scanpix
Protestaktion Ojnareskogen. Foto: Greenpeace / Tillman
2 av 2
Bild från början av september när flertalet aktivister försökte stoppa avverkningen av Ojnareskogen på Gotland där gruvbolaget Nordkalk planerar att bryta kalk. Foto: Greenpeace / Tillman
Gotland/ Kiruna

Aktionsgrupp från Gotland ska möta samebyar

En delegation från Gotland som varit engagerad i protesterna mot kalkbrottet i Ojnareskogen på Gotland är på väg till Kiruna för att träffa representanter för Girjas och Laevas samebyar. De ska försöka finna former för ett samarbete för att lyfta fram och agera mot de markintrång som pågår i hela landet.

Daniel Heinborn är en av personerna i delegationen som är på väg upp. Han tillhör kärnan av den grupp som arbetar för att bevara Ojnareskogen på Gotland med sina unika naturvärden.  

– Vi vill göra gemensam sak med samebyarna för att belysa att detta är något som pågår i hela Sverige. Att stora bolag får möjlighet att prospektera och bedriva gruvnäring på områden som är skyddade. Det är egentligen regeringens ansvar, de har öppnat upp för utländska bolag att kunna prospektera även på skyddsvärda områden, säger Daniel Heinborn.  

I Kirunas fjällvärld där Girjas och Laevas samebyar bedriver renskötsel planeras ett flertal gruvetableringar som kan bli förödande för näringen. Matti Berg som är en av företrädare för samebyarna, vill att budskapet om intrången ska nå ut, att allmänheten måste vakna.   

– Allmänheten måste reagera, det är bara den breda massan som kan förändra och sätta press på politikerna. Gruvbolag och prospekteringsbolag styrs av sina aktieägare där målet är att tjäna pengar. De spelar på statens regelverk, Sverige är ett land med en mycket liberal minerallagstiftning, kanske en av de mest liberala i världen, säger Matti Berg.

Delegationen som är på väg upp från Gotland till Kiruna är i nuläget ingen fast grupp med någon stor organisation bakom sig. Gotlänningarna har insett att det som pågår hos dem inte är unikt för Gotland, utan att liknande intrång pågår runt om i hela landet. En av initiativtagarna till samarbetsprojektet, Richard Hellgren, menar att utgångspunkten är att de vill hjälpa andra som är i liknande situationer.

– Den massiva mediaexponering vi fått vid protesterna i Ojnareskogen har hjälpt oss mycket. Det kapitalet vill vi använda för att hjälpa andra som ännu inte fått samma uppmärksamhet för sitt arbete mot intrången. Om vi samarbetar kan vi nå ut på ett helt annat sätt, säger Richard Hellgren.

Den gotländska delegationen kommer på torsdag att tas emot av företrädare för Girjas och Laevas samebyar med Matti Berg i spetsen. De kommer bland annat att få en rundtur med helikopter för att se de områden i obruten fjällterräng som kommer att påverkas mycket om de planerade prospekteringarna i området genomförs. Dels kommer man att hålla ett eget strategimöte för att se om och hur man ska kunna samarbeta.

Matti Berg, Girjas sameby, är den som tillsammans med Richard Hellgren har planerat inför sammankomsten. Han anser att deras gemensamma sak är viktig och hoppas på att de under mötet ska finna vägar för ett samarbete.

– Det som händer på Gotland med kalkbrottet har en direkt koppling till gruvbrytningen som sker här uppe. Eftersom kalk behövs för rening av järnmalm har deras kamp direkta beröringspunkter med vår kamp här. Gruvnäringen tillåts växa på bekostnad av traditionella näringar både här och på Gotland. Vi är renskötare och bönder som lever och verkar där intrången sker. De traditionella näringarna som ska fungera långsiktigt ställs mot kortsiktiga ekonomiska intressen, säger Matti Berg.

Under resan kommer delegationen från Gotland att stanna på ett flertal ställen för att uppmärksamma och informera om sitt arbete, bland annat i Uppsala, Sundsvall, Umeå och Jokkmokk. I Kiruna kommer en sammankomst för allmänheten att ske på torsdag kväll på Samegården. Med sig har de en budkavle som de hoppas ska sprida sig i hela Sverige.

– Det är fler ställen som drabbats, eller som kommer att drabbas, som vi vill uppmärksamma. Bland annat gruvprojekt som planeras kring Vättern och vid Umeälvens källflöden och flertalet andra gruvprojekt i Norrland. Resan till Girjas och Laevas är startskottet för budkavlen som förhoppningsvis ska hamna i riksdagen till slut, säger Richard Hellgren.

Matti Berg menar att ingen kan leva i sin egen lilla bubbla varken på Gotland eller de själva i Kiruna. Han menar att alla påverkas av varandra och att alla är en del i ett större sammanhang. Därför är det viktigt att jobba tillsammans med andra i dessa frågor.

– Det finns en stor poäng i att samarbeta, då blir vi bredare och starkare och kan nå ut med budskapet att gruvetableringar och intrång sker i stor skala i hela Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista