Magnus Arnqvist VD för Kiruna Iron. Foto: Matti Berg
Giron/ Kiruna

Kiruna Iron oroar sig inte

Magnus Arnqvist, vd på prospekteringsbolaget Kiruna Iron AB, som prospekterar bland annat i Rakkuri, sydväst om Kiruna, säger sig inte vara orolig för samebyarnas eventuella samarbete med delegationen från Gotland.

– Vi tänker inte mycket på det, eftersom det är ganska tydligt att den här frågan rör hela branschen. Men däremot när det gäller sakfrågorna i våran verksamhet vill vi gärna lämna kommentarer, säger han.

Magnus Arnqvist är inte orolig för att verksamheten som bolaget har nu kommer att påverkas. Han menar att det är en förutsättning för prospekteringsbolag att föra en dialog med eventuella berörda  så att konflikter inte uppstår.

– Ska vi ha en verksamhet i ett område där det bedrivs en näring måste vi samarbeta och lyssna och förstå hur deras verksamhet fungerar. Man måste se till att det blir så lite störningar som möjligt. Det vore ganska fräckt av oss att inte göra det, säger han.

När det rör Kiruna Iron AB´s verksamhet i Kiruna så tycker han att samarbetet med de berörda går bra. Att gruppen från Gotland har kommit till Kiruna med budskapet om att man ska sluta sig samman för att arbeta mot olika gruvprojekt är en annan sak som är riktad mot en hel bransch. Han menar att just det är en politisk process och att man får vänta och se vart den tar vägen.

Niila Inga som företräder Laevas sameby säger att prospekteringsbolagen har tvång att samarbeta med samebyarna, och att försöka hitta lösningar.

– Största problemet är att de inte förstår och tar till vara det vi säger. Det finns ingen lösning , vi kan inte samarbeta med dem. Om det blir en gruva så kommer den att splittra våran sameby i två delar, och till det finns det ingen lösning, säger Niila Inga. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista