Carmen Ugarte. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
Peru

"Samernas kamp är vår"

1:15 min

"Det är förskräckligt att sånt kan hända i Sverige också. Vi delar samernas kamp."

Det säger urfolksledaren Carmen Ugarte, som har kommit till Sverige från Peru för att prata om gruvbyggena som förstör hennes och hennes folks hemtrakter.

Carmen Ugarte kommer från en by i Peru som har drabbats hårt av gruvindustrin. Hon är i Sverige nu för att uppmärksamma att det idag är det 520 år sedan Christopher Columbus för första gången satte sin fot på den amerikanska kontinenten, och påbörjade det förtryck av urfolken som pågår än idag.

Hon berättar hur gruvföretaget Buenaventura släpper ut avfall i vattendrag, vilket bland annat har lett till att flera människor har drabbats av starr och att forell helt har dött ut i området. En person har skjutits ihjäl av gruvföretaget. Det är ingen slump att Carmen Ugarte har kommit just till Sverige. En av Buenaventuras investerare är nämligen de svenska AP-fonderna.

När Carmen hör talas om gruvetableringarna i Sápmi blir hon bestört.

– Det är förskräckligt att något sånt kan hända i Sverige också. Det kan kännas maktlöst, säger hon, men uppmanar till kamp, och avslutar med en önskan om samarbete och en förhoppning om gemensam kamp för alla världens urfolk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista