Pajala/Bajil

Ökad försäljning av näbbskor

2:06 min

Skohandeln i Sverige går dåligt. De senaste åren har skohandeln, men även deltaljhandeln, gått runt fem procent minus i jämförelse med åren innan. Men traditionella blötnäbben som förknippas med samerna och kolten säljer som aldrig förr.

 I Tornedalen, några mil utanför Pajala, garvas det bland annat renfällar och skinn. Garveri och skotillverkning är inget nytt för familjen Kero som driver företaget. I flera generationer har tillverkningen skett, och nu i dessa lågkonjukturtider, säljer företaget som aldrig förr berättar Emma Kero, marknadsansvarig, när vår reporter besökte henne på plats.

- Själva garveriet har ökat med 13 procent och skodelen med 7 procent, säger Emma.

Det betyder ca 18 miljoner i omlopp vid garveriverksamheten och ca 9 miljoner vid skodelen. Nationella siffror från Svensk Handel visar att år efter år har skoförsäljningen annars minskat. För ett år sedan minskade försäljningen med 5 procent, jämfört med året innan. I år befaras likadana siffror. Men detta berör inte tillverkningen av näbbskor.

- Vi har faktiskt gått emot. Jag har också läst om dom siffrorna, säger Emma Kero.

Vad beror det på?
- Vi har ju en otroligt unik produkt. Nu märker man, sen två år tillbaka, att folk verkligen vill ha någonting som är svensktillverkat och närproducerat med miljö och arbetsmiljö inräknat. Folk värdesätter det mer idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista