Jannie Staffansson. Foto Anna-Maria Ahlén.

Hon vill hjälpa samiska ungdomar

"Mycket prat om hur man ökar ungdomar och barns livsglädje"
1:01 min

Sáminuorra var en av de inbjudna när ärkebiskopen kallade till möte där barnens bästa var i fokus.
- Vi jobbar ju med att sätta fokus på frågan om varför ungdomar inte mår så bra idag, säger Jannie Staffansson.

Drottningen och kronprinsessan var också där, samt experter och representanter från olika delar av samhället. Sáminuorras Jannie Staffansson fick inspiration till att arbeta vidare inom med verksamet för samiska ungdomar.

- Det har varit mycket prat om hur man ökar ungdomar och barns livsglädje. Det är också en stor fokus hos Sáminuorras ungdomar idag. Hur arbetar man med ungdomar som mår dåligt? Och hur får man dem inkluderade? Hur får man barn att komma till tals?

Mötet som hölls fredags och lördags i förra veckan arrangerades av Svenska Kyrkan. Det var ärkebiskopen som bjudit in till det för att ökan samverkan för att förbättra levnadsvillkoren för barn. Ett av seminarierna handlade bland annat om Språk, identitet och livsmod. Där berättade bland annat sametingets språkkonsulent Patricia Fjellgren om vikten av att tala samiska.

Jannie Staffansson hoppades knyta kontakter med folk som kan hjälpa Saminuorra med deras jobb att hjälpa samiska barn och ungdommar som har det svårt, som inte mår bra.

- Jag jobbar ju annars ganska mycket med Vaajmoe, den samiska kören, som Sáminuorra har startat. Vi jobbar ju med att sätta fokus på frågan om varför ungdomar inte mår så bra idag. Här finns det många människor som jobbar med att försöka få ungdomar och barn att må bättre. De kanske har metoder som funkar hur bra som helst. Det finns ju folk här som har jobbat med andra urfolk och andra minoriteter. De kanske har kommit på någon knallbra idé som jag tänkte försöka jaga rätt på, säger Jannie Staffansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".