Marita Stinnerbom. Foto: Tobias Poggats

Dramatisk varmare klimat

"Det blir längre barmarksperioder"
1:30 min

Enligt en rapport från Världsbanken, så kommer det bli fyra grader värmare i världen innan år 2100.

På ett  sätt så kan det vara bra för rennäringen säger Marita Stinnerbom i Vilhelmina norra sameby

- För rennäringens del så kommer det att bli längre barmarksperioder, och det är något som gynnar rennäringen, säger Marita Stinnerbom.

För snart tre år sen kom man fram på klimatmötet i Köpenhamn, att den globala temperaturstigningen inte ska överstiga två grader celsius. Men nu har Världsbanken presenterat en rapport där det estimeras att utslippen av koldioxid fortsättar att öka så mycket att innan detta århundrade kommer temperaturen stiga med 4 grader, som leder enligt forskare, till katastrofala följer, till exempel översvämningar.

Marita Stinnerbom från Vilhelmina norra sameby har varit med i en studie, tillsammans med Umeå Universitet och Sveriges Landbruksuniversitet, om hur renskötselen påverkas av klimatförandringer. Hon säger att ett varmare klimat är inte, bara bra.

- Sommaren kommer att bli varmare, mer insekter, risk för torka, och det gynnar också många andra djur, bland annat rovdjur i skogen som inte kommer att bli bra, säger Marita Stinnerbom.

Men när man ser hur det är i dag, så menar Stinnerbom att det viktigaste är att ha kvar alla betesmarkerna så att man kan flytta med renen efter hur klimatet påverkar betet.

- Vi behöver ju alla dom betesmarker som vi har och vi behöver det här varierande betesmarker. För det är ju det som är så otroligt viktigt nu när vädret och klimatet är som det är, säger Marita Stinnerbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".