Lundbyskolan, Eskilstuna. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Eskilstuna

Pojke utsatt för kränkande språktest

En tioårig pojke fick genomgå, enligt pappan, ett kränkande test när han ville ha modermålsundervisning i samiska i Eskilstuna.

Eskilstuna kommun tvingade tioåringen att göra ett språktest för att se om han hade grundläggande kunskaper i nordsamiska.

Testet var helt godtyckligt, eftersom det inte finns några kriterier för vad som är grundläggande kunskaper i modersmål.

Pojkens pappa, Göran Fjellborg, upplevde situationen som förnedrande.

--Våra föräldrar har ju fått lära sig att skämmas in på bara skinnet för att de är samer. Många fick stryk i skolan när de pratade samiska. Det har gjort att de inte har lärt min generation att prata samiska. När jag nu såg min son bli ifrågasatt på det sättet så väckte det starka känslor i mig, säger Göran Fjellborg.

Familjen sökte modersmålsundervisning för sonen i februari, men innan pojken kunde få den undervisning han har laglig rätt till tvingade kommunen honom att genomgå ett språktest.

Men eftersom det inte finns några kriterier för vad som är grundläggande kunskaper i ett modersmål blev det helt godtyckligt vad som skulle testas.

Läraren Ellen Simma Fjellgren, som gjorde testet, har många gånger frågat sig vad det egentligen var hon ställde upp på.

Vid testet var också skolans rektor med och både Göran Fjellborg och Ellen Simma Fjellgren berättar att pressen blev så stor på pojken att det låste sig för honom.

Göran Fjellborg ser hela situationen som en fortsättning på förtrycket mot den samiska urspungsbefolkningen.

--Staten har ju en gång stulit språket från oss. Sedan i nästa andetag kräver man av barnen att för att de ska få lära sig språket så ska de kunna språket, säger han och tillägger att alla närvarande nog upplevde testerna, som väldigt kränkande.

Rektor Ann Eldin säger att hon idag är tveksam till de här testen och att hon beklagar att det blev som det blev.

--Det är jätteolyckligt för det är absolut inte min mening att inte låta någon få sina rättigheter och har man en historia som mynnar i att man känner sig kränkt så vill jag absolut inte vara delaktig i den, säger hon.

Anna Sunna/Per Thyrén P4 Sörmland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".