Arjeplog

Renar stör husfriden

Boende i Kolmis, öster om Arjeplog har den senaste tiden störts av renar som river staket och ger sig på trädgårdar och växter.

Renarna som tillhör Västra Kikkejaur sameby brukar enligt samebyns ordförande Jörgen Persson vara mer österut, och han säger till Piteå Tidningen att samebyn ska samla ihop renarna så fort det blir bättre spårsnö och frakta dom till kusten, och samebyn ska till våren åka och titta på skadorna. Tillsvidare har samebyn bland annat satt upp stängsel runt en gård för att skydda växter och en hästhage.

Cassimir Lindberg är drabbad och har även polisanmält händelsen, men anmälan har lagts ner då det inte handlar om uppsåtelse till brott , och att det inte kan leda till åtal. På Länsstyrelsens rennäringsenhet säger dom att det bästa är att komma överens bland parterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".