Åsa Simma. Foto: Scanpix.
Kautokeino

Filmproducenter utbildas i Sápmi

"Filmproducenten är nyckelpersonen i produktionen"
0:37 min

Den här veckan startade Internationella samiska filmscenter i samarbete med Samiska Högskolan i Kautokeino en sju månaders filmproducent utbildning.

På samiska filmcentret har man sett att det saknas kompetens inom filmproduktion, och utbildningens mål är att lyfta kompetensen inom ämnet.

Tretton elever från hela Sápmi har påbörjat utbildningen och deras huvudlärare är professor Christer Nilson, som bland annat har varit Svenska produktionsföreningens ordförande.

- Filmproducenten är nyckelpersonen i produktionen. Det är den som kan lagen, vet hur man skriver kontrakt och vet hur man hittar finansiärerna. Det är en väldigt viktig kompetens i filmarbetet, som oftast inte syns när filmen är färdig. Det är en spindel i nätet om man säger så och då upplevde vi att det är viktigt med en sån här utbildning, säger Åsa Simma, dramaturg på Internationella samiska filmcentret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".