1 av 2
Carmen Blanco Valer. Foto: Anna-Maria Ahlén/SVT Sápmi.
2 av 2
Foto: Anna-Maria Ahlén/SVT Sápmi.

"Alla angrepp på moder jord berör mig"

Flera av deltagarna i demonstrationen mot gruvetableringar i Sverige kom från Latinamerikas urfolk.

– Vi vill knyta band mellan sociala rörelser i Latinamerika och Sápmi. Vi hoppas kunna utbyta erfarenheter, kunskaper och naturligtvis stödja varandra, säger Carmen Blanco Valer från quechuafolket. Hon är aktiv i en temagrupp mot gruvintrång på urfolksterritorier inom Latinamerikagrupperna.

Carmen Blanco Valer deltog för att hon menar att det är viktigt att kämpa för naturens rättigheter:

– Alla angrepp mot moderjord - var de än sker på planeten - berör mig. Precis som jag stödjer kampen mot gruvnäringen i mitt land för naturens rättigheter, tycker jag att det är min plikt att vara här. Tillsammans med samebyarna, tillsammans med Ojnare och de från andra platser där exploatering av naturen går över gränserna.

Att kämpa tillsammans mot gruvetaberlingar oavsett var i världen de sker gör aktivisterna starkare, men hon.

– Om man vet att det här händer lite här och där, att kortsiktiga vinster och kapitalets intressen går före allt annat. Om man dessutom vet att vi är många runt om i världen som kämpar mot det, många som kämpar för naturens rättigheter, för att försvara moder jord, så tror jag att vi känner oss starkare, säger Carmen Blanco Valer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".