Europarådet i Strasbourg, Foto: George Wood/SR International
EUROPARÅDET

Vill se åtgärder för minoritetsspråken

2:14 min

Öka ansträngningarna för att säkerställa minoriteternas rättigheter. Åtgärda bristen på lärare i minoritetsspråk. Se till att Sametinget får större inflytande inom alla områden som berör samer. Det här är de tre tyngsta rekommendationerna i en rapport från Europarådet som just offentliggjorts.

Idag klockan tio publicerade Europarådet ännu en rapport om hur Sverige lever upp till konventionen om skydd för de nationella minoriteterna - den så kallade ramkonventionen.

Det är tredje gången som Europarådet publicerar en rapport om Sveriges efterlevnad av konventionen.

I de två tidigare rapporterna har Sverige bland annat fått rekommendationer om att förbättra undervisningen för nationella minoriteter och ta itu med osäkerheten kring samernas markrättigheter.

Och liknande påpekanden kommer alltså även denna gång.

Europarådet konstaterar förvisso att Sverige har gjort stora framsteg med sin minoritetspolitik inom flera områden - bland annat genom det utvidgade förvaltningsområdet för samiska och finska, för att samerna erkänts i grundlagen och för att sametinget fått utökat ansvar för rennäringsfrågor.

Men på tre punkter vill Europarådet se omedelbara åtgärder:

  • Öka ansträngningarna för att kommunerna ska leva upp till sina åtaganden gentemot de nationella minoriteterna - speciellt när det gäller minoriteternas språkrättigheter. Europarådet vill bland annat se målinriktade rekryteringar av minoritetsspråktalare till olika tjänster.
  • Åtgärda bristen på lärare i minoritetsspråk och tvåspråkiga lärare, anta en strategi tillsammans med minoriteterna för att utforma högre utbildningar inom detta område och vidta åtgärder för att locka studenter till dessa utbildningar.
  • Se till att Sametinget får större inflytande inom alla områden som berör samer.

Dessutom kommer Europarådet med ytterligare sex rekommendationer, bland annat upprepar Europarådet sin uppmaning om att förtydliga och förbättra samernas markrättigheter.

Dessutom vill Europarådet att Sverige tar bort kravet på grundläggande kunskaper för att få modersmålsundervisning i minoritetsspråk.

Europarådet

Europarådet bildades 1949 av tio likasinnade länder i Västeuropa, däribland Sverige. Andra världskrigets grymheter och erfarenheter av totalitära regimer hade skapat en insikt om behovet av försoning och samarbete för att värna demokrati, respekt för de mänskliga rättigheterna och rättsstatens principer. Idag har Europarådet 47 medlemsländer.
Källa: Regeringen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista