Norges flagga Foto: Scanpix
Världsnaturfonden

Protest mot norsk vargpolitik

Norge vill att hälften av vargreviren på gränsen mellan Norge och Sverige ska räknas som norska.

Nu riktar 25 nordiska miljöorganisationer kritik mot förslaget som gör det möjligt för Norge att skjuta ännu fler vargar.

-Det är för att man vill få ännu färre vargar i Norge. Några av vargarna i gränsreviren föder sina ungar i Sverige men de ska ändå räknas som norska nu. Då kan man skjuta dem om de kommer innanför Norges gränser, säger Tom Arnbom, rovdjursansvarig på Världsnaturfonden WWF, till TT.

I protest mot förslaget har 25 miljöorganisationer från Finland, Norge och Sverige skrivit till de respektive ländernas statsministrar där de kräver att de aktuella staterna plus Ryssland gemensamt tar ansvar för en livskraftig vargstam.

Norge har som nationellt mål att ha tre vargrevir med valpar. Om gränsreviren räknas som norska är risken stor att djuren i vargreviren helt belägna på norsk mark skjuts - och ändå håller norrmännen sig till det nationellt målet, menar WWF.

-Om man räknar in gränsreviren så blir det fem revir, av dem tar man bort två. De man behåller är alltså de som är nära gränsen till Sverige och det blir inga rena norska vargar kvar, säger Arnbom.(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".