Lars Nila Lasko. Foto: Jenny Israelsson Skoglund. SR / Sameradion.
Arjeplog

Same Ätnam begär återbegravning av samiska kvarlevor

2:38 min

Riksorganisationen Same Ätnam begär att Sametinget tar initiativ för återbegravning av samiska kvarlevor som hittats vid en gammal kyrkogård vid Silbajokk.

Ordförande i Same Ätnam, Lars Nila Lasko, vill att de samer som hittats i Silbajokk ska återbegravas på platsen.

- Det är viktigt att samer som har avlidit inte ligger i boxar utspridda i världen utan att dom får en hederlig begravning och viloplats, säger Lars Nila Lasko.

Silbajokk ligger vid polcirkelen, i Arjeplog vid Sädvajávri i Skellefteälven som är del av Skellefteå kraft vattenkraftproduktion.

På 1600-tallet var det stor aktivitet på platsen på grund av silvermalmen som grävdes upp. Samer jobbade också med att frakta silvermalmen. Det uppfördes bland annat bostäder och allt som hör till för att ta upp och bearbeta silvermalm. Dessutom uppfördes två kyrkor och en kyrkogård. På 1980-talet började Skellefteå kraft att dämma älven vid Silbajokk, utan att kyrkogården hittades.

Men vid lågvatten i dammen hittades på 2000-talet kvarlevor, och därmed också gravar från kyrkogården. I dag har det hittats ungefär 30 gravar, berättar Åsa Lindgren, arkeolog vid Norrbottens läns muséum. Hon tycker att det är viktigt att finna ut mer om dessa människorna med olika analyser.

- På så sett är det ett intressant material trots att de är väldigt förstörda, och få reda på mycket mer om människorna, vilken livsstil de haft, säger Åsa Lindgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista