Henrik Nergård, forskare vid Luleå tekniska universitet som tagit fram renhorn för lassotävlingar. Foto: Melina Granberg, LTU.
Sápmi

Renhorn i plast skipar rättvisa

Att ta fram ett renhorn i plast som kan framställas i många identiska exemplar. En utmaning som forskaren Henrik Nergård tackade ja till. Syftet med uppdraget var att göra Svenska Samernas Idrottsförbunds lassotävlingar så rättvisa som möjligt.

Lassokastning är en mycket prestigefull idrottsgren inom samisk idrott som går ut på att träffa ett renhorn som placerats 8-15 meter bort, med lasso. Den som vinner får stor ära och berömmelse. Dock är det lotten som avgör vem som får kasta på vilket av renhornen, och inget renhorn är det andra likt.

Då och då under de senaste 30 åren har diskussionerna i förbundet gått om huruvida man skulle tillverka renhorn som ser exakt likadana ut, för rättvisans skull.

Till slut hörde Svenska samernas idrottsförbund av sig till företaget Nordpolymer AB i Gällivare som utvecklar produkter i plast. Företaget behövde dock specialkompetens för att lösa uppgiften. Därför lämnades förfrågan till Luleå tekniska universitet. Man ville ha hjälp med att ta fram ett renhorn i plast för lassotävlingar.

Via Centek som arbetar för att knyta ihop universitetet med näringslivet kom företaget i kontakt med Henrik Nergård, som är forskare inom produktinnovation vid Luleå tekniska universitet. Med hjälp av 3D-teknik har Henrik Nergård nu löst problemet och digitaliserat ett renhorn.

Processen gick till så att han skannade in ett lämpligt renhorn med hjälp av laserskanningsteknik. Detta låg sedan till grund för den digitala kopian. Den stora utmaningen har varit med att arbeta med organiska material.

– Oftast utvecklar vi produkter som är exakt uppbyggda med svepande mjuka former. Det renhorn som jag utgick från saknade en liten bit längst ut. När jag skulle försöka återskapa det blev det direkt problem eftersom formerna är organiska, säger Henrik Nergård, i ett pressmeddelande.

Med avancerad teknik har en prototyp tagits fram. Den har sedan presenteras till en nöjd slutkund.

Projektet delfinansierades av EU via Interreg IVA Nord-programmet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista