Etiska rådet prioriteras inte

"Och därför behövde vi dom 5 experterna"
1:36 min

Sametinget bildade för tre år sen ett etiskt råd som skulle jobba med hantering och förvaring av samiska mänskliga kvarlevor. Sara Larsson som var Sametingets styrelseordförande då, menar att andra saker blev prioriterade efter att hon avgick som ordförande.

- Sen så blev ju budgeten nerdragen efter att vi avgick, så ändrade man budgeten och prioriterade andra saker. Frågan har aldrig prioriterats av styrelserna som kom, säger Sara Larsson.

Hon menar också att Sametinget inte riktigt har den kunskapen som behövs.

- Det är ju en jätteviktig fråga, man måste veta vad man gör och därför behövde vi dom 5 experterna som kunde göra ett underlag och hjälpa oss att driva frågan framåt, säger Larsson.

Nuvarande styrelseordförande, Per Mikael Utsi, säger kort att när styrelsen som tillsatte rådet inte har gjort något eller kommit fram med några rapport om det, så blir det svårt att fortsätta med att driva frågan.

Sara Larsson, Min Geaidnu ledamot i Sametinget, menar det viktigaste är att frågan drivs fram.

- Våra förfäders kvarlevor ska inte förvaras på institutioner i Sverige utan att de får en värdig återbegravning och jag tror det är många som tycker det, och det förväntar jag att styrelsen också gör, säger Sara Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".