Sarita Hotti Foto:Merja Laitinen / Sisuradio
Sápmi

Ber om ursäkt för kränkande språktest

1:50 min

Barn- och ungdomsnämndens ordförande i Eskilstuna, socialdemokraten Sarita Hotti, ber nu om ursäkt för den kränkning som en samisk familj utsattes för tidigare i höstas, då en 10-årig pojke tvingades göra ett språktest för att få den modersmålsundervisning han har rätt till.

I våra tidigare sändningar uttryckte pojkens pappa att han upplevde situationen som en fortsättning på den svenska statens förtryck mot den samiska urspungsbefolkningen.

- Det är klart att det är olyckligt om man känner sig kränkt. Det ska man aldrig behöva göra, och det kan man bara be om ursäkt för. Det vi kan göra är att se över våra rutiner och hur vi bemöter och hur vi diskuterar de här frågorna överhuvud taget. Så det får vi ta och lyfta upp helt enkelt, säger Sarita Hotti.

Men är det ett olycksfall i arbetet så som det gick till här?
- Det får tjänstemän svara för. Jag kan bara från politiskt håll säga att jag absolut inte kan acceptera att man känner sig kränkt överhuvud taget utav bemötandet som man har fått, säger Sarita Hotti.

Det var i februari som en samisk familj i Eskilstuna sökte modersmålsundervisning för sin 10-åriga pojke. Men först ett halvår senare, sedan familjen själv lyckats hitta en lärare, togs nästa steg.

Då tvingade kommunen pojken att genomgå ett språktest för att se om han hade grundläggande kunskaper i modersmålet. Något som pojkens pappa, Göran Fjellborg reagerade starkt på i våra sändningar i går:

- Våran föräldrageneration har ju fått lära sig att skämmas in på bara skinnet för att de är samer. Många fick stryk i skolan när de pratade samiska. Det har gjort att många utav dem inte har lärt min generation att prata samiska. Och när jag nu då såg min son bli ifrågasatt på det sättet så väckte det starka känslor i mig.

Hur upplevde du den här testsituationen?
- Jag tror att vi allesamman upplevde det som väldigt kränkande, säger Göran Fjellborg.

Det finns heller inga kriterier framtagna för vad grundläggande kunskaper i modersmål innebär, vilket gör testet helt godtyckligt.

Som nytillträdd nämndordförande säger Sarita Hotti nu att det här är oacceptabelt och att hon ska se över hur de nationella minoriteternas rättigheter tillgodoses i kommunen:

- De språkgrupperna har ju en förstärkt lagstiftning i ryggen, och det tycker jag att man måste värdera extra då. Det är väldigt viktigt att man försöker erbjuda i den mån det går, de barnen, modersmålsundervisning utan test, säger Sarita Hotti.

Pojke utsatt för kränkande språktest

En tioårig pojke fick genomgå, enligt pappan, ett kränkande test när han ville ha modermålsundervisning i samiska i Eskilstuna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista