Bertil Östberg, statssekreterare på utbildningsdepertementet. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Utbildningsdepartementet

"Bra att kommuner är generösa"

"Det handlar inte om lagtolkning"
1:28 min

Statssekreterare Bertil Östberg på utbildningsdepartementet berömmer de kommuner som ger modersmålsundervisning utan att kräva grundläggande kunskaper.

Sameradions och Sisuradios undersökning visar att hälften av förvaltningskommunerna helt enkelt struntar i kravet på grundläggande kunskaper för att få modersmålsundervisning.

– Jag tycker att det är positivt att många kommuner är generösa och går utöver lagens krav och erbjuder undervisning i samiska utan att kräva grundläggande kunskaper.

Enligt lagen ska modersmålsundervisning endast ges till barn som har förkunskaper i språket. Men av dom 72 kommuner som svarat på vår enkät så säger hälften att de ger modersmålsundervisning utan att kräva några grundläggande förkunskaper i språket.

– Det handlar inte om lagtolkning, utan en del kommuner bestämmer att de vill vara mer generösa medan andra kommuner följer lagen mer strikt.

Men ska det bero på vilken kommun man bor i om man får modersmålsundervisning?

– Nej, det står ju också i de internationella konventionerna som Sverige anslutit sig till så ska man erbjuda modersmålsundervisning utan att kräva förkunskaper.

Bertil Östberg säger vidare att man inom regeringen just nu jobbar med saken för att se hur man kan lösa det. Han kan däremot inte svara på om det blir någon lagändring som innebär att kravet på grundläggande kunskaper tas bort.

– Jag kan ju inte idag uttala mig om när den typen av beslut kommer att fattas, utan vi får se vad som händer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".