Tärnaby

Kräver svar om Rönnbäcksgruvan

Miljöpartisten Jonas Eriksson har i en skriftlig fråga till näringsministern Annie Lööf tagit upp den planerade gruvan i Rönnbäcken utanför Tärnaby.

Eriksson skriver att gruvplanerna väcker frågor om samernas rättigheter, påverkan för rennäringen och vad som är hållbart ur både miljö- och näringssynpunkt.

Eriksson hyser också farhågor för att olyckan vid Talvivaaragruvan i Finland med en läckande gruvdamm som släpper ut miljögifter även kan inträffa i Sverige.

Mot den bakgrunden frågar sig miljöpartieten Jonas Eriksson hur näringsministern har tänkt sig beakta samernas intressen och miljöhänsynen i regeringens pågående tillståndsprövning för gruvan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".