1 av 2
Europarådet i Strasbourg. Foto: Ellen Wuibaux/Europarådet.
2 av 2
Annica Wennström, Solna.
EUROPARÅDET

Reglerna för modersmålsundervisning måste ändras

2:16 min

Europarådet uppmanar Sverige att ändra på reglerna kring modersmålsundervisning.
Framförallt vill Europarådet ta bort regeln som kräver grundläggande kunskaper för att barn ska få modersmålsundervisning i minoritetsspråk.

Annica Wennströms och hennes pojkars situation i Solna beskriver problemen med modersmålsundervisningen rätt väl.

Förra läsåret begärde hon undervisning i sydsamiska till pojkarna, men fick nordsamiska.

Den här hösten har Solna stad inte kunnat erbjuda nån undervisning alls, först med hänvisning till lärarbrist - men Solna tillhör alltså en av många kommuner som också kräver grundläggande kunskaper av eleverna för att ge modersmålsundervisning.

- Jag tycker det är obehagligt och jag blev väldigt ledsen. Det sätter igång en skamprocess. Frågan tangerar också: är du på riktigt, säger Annica Wennström.

Sameradion har tillsammans med finska kanalen Sisuradio skickat en enkät till ett antal kommuner i Sverige med frågan om huruvida de kräver grundkunskaper i språket för att få modersmålsundervisning.

72 kommuner har svarat på enkäten och ungefär hälften kräver grundkunskaper medan andra halvan inte gör det.

Dessa kommuner bryter inte mot lagen, men Europarådet som konstinuerligt granskar hur länderna lever upp till gemensamma konventioner menar i en alldeles färsk rapport att den svenska lagstiftningen på området inte harmoniserar med konventionerna som Sverige anslutit sig till.

Bertil Östberg är statssekreterare vid utbildningsdepartementet och han säger att regeringen är medveten om detta - därför pågår en översyn av frågan, menar Östberg.

- Men jag kan uttala mig om när ett sådant beslut kan fattas, säger Bertil Östberg.

Har ni den inriktningen?
- Vi har sagt att vi har en strävan att lösa den här frågan. Sen får vi se när det är ekonomiskt möjligt, säger Östberg.

Europarådet uppmanar alltså Sverige att ta bort kraven på grundläggande kunskaper - men de pekar på en rad andra brister som Sverige också borde komma till rätta med när det gäller modersmålsundervisning.

Kommunerna kommer alltför lätt undan med att hänvisa till att det saknas lärare - dessutom är den modersmålsundervisning som ges oftast helt otillräcklig, endast 40 minuter i veckan, menar Europarådet.

Annica Wennström tycker det är glädjande att Europarådet uppmärksammar de här problemen.

- Jag blev jätteglad när jag hörde det, men samtidigt lite ledsen. Sverige är duktiga att vara ute i världen och skydda mänskliga rättigheter. Det är lite pinsamt, säger Annica Wennström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista