1 av 2
Kiruna stadshus. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
2 av 2
Henry Emmoth Foto: Anne-Maret Blind / Sameradion
Kiruna/Giron

Miljöpartiet vill stoppa Kiruna stadsflytt

"Vi behöver inte rasera våran själ, våran stad"
3:43 min

Miljöpartiet i Kiruna vill fortfarande stoppa stadsflytten, eller stadsrivningen som dom säger, och vill att LKAB istället ska ta fram modernare brytningsmetoder.

Henry Emmoth är ordförande för Miljöpartiet, de gröna, i Kiruna.

- Nuvarande Kiruna centrum är, för oss kirunabor, själen. Det är Kirunas själ. Rivs den, så kommer vi att tappa hela vår själ. Och när stadshuset, den dan det faller så kommer kirunaborna upptäcka att det här går åt fel håll.

Henry Emmoth säger att Kiruna Kommun subventionerar det vinstgivande företaget LKAB och tycker att man har ställt för lite krav på LKAB. Han säger att det är kirunaborna som får betala notan för stadsflytten.

Men är det inte lite sent påtänkt att ändra kurs i den här saken?

- Det är aldrig försent. Jag tror att kirunaborna håller på att vakna upp. Dom börjar inse det omöjliga att flytta en stad som har tagit generationer att bygga upp. Det har tagit 100 år att bygga upp en stad. Vi hanterar ju trots allt människor, kulturer.

Miljöpartiet vill, enligt Henry Emmoth, att LKAB ska ta fram nya modernare brytningsmetoder för malm, som skonar Kiruna. Och om man inte kan bryta under staden utan att den måste rivas så vill de istället att man ska öka brytningen i bl a Svappavaaragruvorna.

- Alternativ finns. Vi behöver inte riva staden.

Så att LKAB här i Kiruna får sluta sin verksamhet och fortsätta någon annanstans?

- LKAB har fortfarande malm överallt, och det känner ju kirunaborna till. Vi behöver inte rasera våran själ, våran stad. Det finns fortfarande malm kvar på södra sidan om malmkroppen.

Men skulle inte det här bli dyrt, att ändra riktning?

- Allting handlar om långsiktighet inom en gruvnäring. Vi kan inte jobba med gruvnäringen kortsiktigt, för det visar sig på många ställen där man bedriver rovdrift, man bryter i snabb takt ut allting, så blir det ödesamhällen till slut.

Anders Lindberg är informationschef på LKAB.

Finns det inga andra alternativ för LKAB än att riva Kiruna och bygga stan någon annanstans?

- Alternativen är tyvärr inte så många om vi vill att gruvbrytnigen ska fortsätta.

Men vad säger du om nya brytningsmetoder som är bättre och som skonar staden mer?

- Det finns faktiskt ingen sådan brytningsmetod som inte skulle påverka markytan idag.

Men vad tycker då kirunaborna egentligen om att Kiruna kommer att rivas? Vi ställde frågan till några på stan, och de flesta svarade likt kirunabon Iréne Lindmark;

- Det är ju tråkigt när gamla fina byggnader försvinner, men samtidigt så kan man ju förstå. Vi lever ju på LKAB, men det är tråkigt.

Och så här säger Henry Emmoth:

- När nuvarande stadscentrum blir en enda stor grop, då är hela kulturhistorien för kirunaborna borta!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".