Fick bidrag till utställning som aldrig visats

Organisationen Same Ätnam anklagas nu för bedrägeri. Enligt uppgifter i Piteå-Tidningen ska ordföranden Lars-Nila Lasko ha kvitterat ut 70 000 kronor för en konstuställning som aldrig har genomförts.

Organisationen Same Ätnam fick för ett par år sedan 70 000 kronor i bidrag av Sametingets kulturråd för att visa upp 300 samiska slöjdföremål i Arvidsjaur.

Till kulturrådet har Same Ätnam i efterhand beskrivit genomförandet samt redovisat att 600 personer har besökt utställningen, som arrangerades i samarbete med Arvidsjaurs sameförening.

Men enligt sameföreningen har det aldrig hållits nån utställning, skriver Piteå-Tidningen idag.

- Det här är ren och skär bluff. Även om representanter från vår förening tidigare fört diskussioner med Lasko om att upprätthålla lokal blev planerna på ett tidigt stadium nedlagda, säger Olof Granberg, ordförande i Arvidsjaurs sameförening till tidningen.

- Såvitt jag kan bedöma handlar det om rent bedrägeri. Hur ska vi kunna redovisa något som aldrig ägt rum, frågar sig styrelseledamoten Bernt Lundberg i artikeln i Piteå-Tidningen.

Ođđasat.se har sökt Same Ätnams ordförande Lars-Nila Lasko för en kommentar, men inte nått honom. Inte heller kulturrådets ordförande Karin Mannela har gått att nå. Och vice ordförande Eric Oscar Oscarsson säger till Ođđasat.se att han inte har sakkunskap i ärendet och kan därför inte kommentera saken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista