Sápmi

Gruvföretag lurar aktieägare menar Samerådet

"Det tycker jag är en oansvarig hållning"
1:53 min

Australiensiska gruvföretaget Hannans styrelseordförande Damian Hicks berättade i nyheterna igår, att dom enbart följer svensk lag i sitt arbeta i letande av mineraler.

Men samerådets jurist Mattias Åhrén säger att nya gruvetableringar i Sápmi är ett slöseri med pengar, för det blir ingen gruva i slutändan ändå.

- Det tycker jag är en oansvarig hållning från en verksamhetsdirektör om det skulle vara så att vi har rätt, och det är vi ganska säkra på att vi har, då håller han på att kasta sina aktieägare i sjön genom att slösa pengar på det när det inte finns förutsättningar för en gruva i slutändan ändå. Det argumentet håller inte, i dag är det allmänt accepterad i internationell konsensus, att bolag har ett individuellt ansvar att efterleva mänskliga rättigheter alldeles oavsett hur nationell lagstiftning ser ut, säger Mattias Åhrén.

Samerådet informerade det Australiensiska gruvföretaget Hannans, på företagets årsmöte, att om dom fortsätter med gruvplanerna i norra Sverige, så kommer Samerådet att skicka en klagan till FNs kommitté mot rasdiskriminering. Det vill kränka grundläggande mänskliga rättigheter, menar Samerådet.

Damian Hicks, Hannans styrelseordförande har tidigare sagt att dom inte vill starta en gruva, om det är någon som inte vill ha det, men nu har han ändrat sig.

-Ja, vi har tidigare sagt att om någon inte vill ha en gruva, så vill vi inte starta en. Men vi har blivit uppmuntrade till att fortsätta av folk i Kiruna, gruvindustrin och av staten, som säger att dom vill se flera gruvor i Kiruna. Staten har också satsat på infrastukturen i Kiruna.  Man vill aldrig ha 100 % stöd från alla. Så vi kommer att fortsätta utforska möjligheterna, följa lagen och göra det ansvarsfullt, säger Damian Hicks.

Mattias Åhrén säger att det är dags att regeringen och Riksdagen tar större ansvar.

- Dels blir det en ordentlig passning till Sveriges regering och Riksdag, vi har ju den mest liberala gruvpolitiken i världen. Det som blir nästa steg är att kräva att regeringen och Riksdag tar ett större ansvar kring de här frågorna, när nu bolagen resonerar som Hannan Reward gör och säger att dom inte bryr oss om nånting annat än en svensk lag, säger Mattias Åhrén.

"Sverige är lockande för gruvföretag"

Kirunavaara. Foto: Ida Rådström / Sameradion.

Australiensiska gruvföretaget Hannans styrelseordförande, Damian Hicks, säger att dom enbart följer  svensk lag när Samerådet hotar med att skicka en klagan till FNs kommitté mot rasdiskriminering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".