1 av 3
Guarani folket i Ypo’i samhället, Brasilien. Foto: MPF/Survival International.
2 av 3
Guaraniman. Foto: MPF/Survival International.
3 av 3
Barnen badar i det vatten som nu har förgiftats. Foto: MPF/Survival International.
Brasilien

Vattnet förgiftades i bitter marktvist

Guarani folket från Ypo’i i Mator Grosso do Sul, Brasilien, såg sitt vatten blivit förgiftat av en ranch som vill ha bort dem från deras traditionella marker.

Med en mobiltelefon har de filmat hur vattnet förgiftades och hur giftet som ett vitt lödder, snabbt spreds över floden och blev kvar i två dagar.

– Vi följde floden upp till ranchen, där såg vi två stora containers, säger en guaranier till Survival international.

Vattnet som förgiftades är deras huvudkälla till dricksvatten, matlagning, för att bada och tvätta kläder.

– Nu kan vi inte använda det... vi är mycket rädda.

Ranchägare har sedan länge försökt få bort guarani folket från deras traditionella marker, nära hans ranch. För några år sedan blockerade han vägarna till deras område och bröt deras kontakt med yttervärlden.

En domstol beslöt då att folket skulle få stanna på det lilla område som återstår av deras förfäders marker, tills myndigheterna har givit dem ett nytt område. De väntar fortfarande på detta område.

Den senaste händelsen har chockat folket och retat upp dem. De tror inte att det förgiftade vattnet var en olyckshändelse.

Det är inte klarlagt ännu vilken substans som förgiftat vattnet. Lokal polis har besökt området och guaranierna väntar på resultat från utredningen, rapporterar Survival international.

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".