Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges radio

Gratis taxi i glesbygden

"Det finns ju ingen annan möjlighet att åka kollektivt"
1:38 min

Kiruna kommuns gratis bussresor har gjort att boende i glesbygden även får gratis taxi. Christer Funck i Kuttainen har använt den här möjligheten när han tagit sig de två milen till jobbet i Karesuando.

– Det är bra att man samordnar och försöker på alla sätt att åka kollektivt, säger Christer Funck.

Dem här taxiresorna som kan nyttjas på fyra sträckor i Kiruna kommun, som en anslutning till busstrafiken. Linjerna är behovsstyrda vilket innebär att man kan boka ett dygn i förväg och behovet styr om det är taxi eller buss som anländer. En av sträckorna är Karesuando österut mot Saivomuotka. Och som Christer Funck har använt en gång, från sitt hem i Kuttainen till jobbet i Karesuando - en sträcka på två mil enkel väg:

– Det finns ju ingen annan möjlighet att åka kollektivtrafik, säger Christer Funck.

Hur är det att åka gratis taxi till jobbet?

– Det är inte helt gratis. Kostar ju skattepengar att upprätthålla kollektivtrafik. Och så är det ju inne i stan. De som åker med buss till och från jobbet i Kiruna åker med skattepengar. Det är ju en miljövinst i första hand om flera kan åka med gemensamt transportmedel än om alla åker med egen bil, berättar Christer Funck.

I över ett år har Kiruna kommun haft gratis bussresor för sina 23 000 kommuninvånare. Bussresandet har ökat med 70% och nu bekostar kommunen via skattebetalarna bussresor för totalt 15 miljoner kronor. En del av dessa linjer är taxiresor mellan byarna, som en anslutningsmöjlighet till de busslinjerna. Turen mellan Saivomuotka och Karesuando har hittills i år nyttjats 171 gånger, till en total kostnad på 150 000 för kommunen.

Vad säger du till honom som sitter i Stockholm eller Luleå och hör att du åker gratis taxi till jobbet?

– Jag tycker han ska vara lycklig för han har gratis buss och tåg och spårvagn. Eller till ett rimligt pris där de inte direkt har subventionerats, som vi har möjligheten i Kiruna kommun, avslutar Christer Funck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".