1 av 2
Marianne Persson, ordförande i Jijnjevaerie sameby. Foto: Björn Bengtsson/SVT.
2 av 2
Illustration vindkraft. Foto: Per Niia/ SVT Sápmi
Jämtland

Sameby anmäler vindkraftsprojekt till OECD

Det är inte att göra världen grönare, utan att tjäna pengar"
1:34 min

Jijnjevaerie Sameby har lämnat in en anmälan till OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) gällande Statkrafts vindkraftsprojekt i Björkhöjden och Ögonfägnaden i Jämtland.

Statkraft beslutade i september att investera 6 miljarder kronor i vindparker i Ögonfägdnaden och Björkhöjden, tillsamman 123 vindkraftverk. Parkerna är två av sju vindparker som Statkraft planerar att bygga i området och som omfattar 360 vindkraftverk. Detta motsvarar det hittills största vindkraftprojektet i Sverige.

Jijnjevaerie anser att projektet är socialt ohållbart eftersom det byggs inom ett viktigt kärnområde för renskötseln, och därmed också står i strid mot den samiska ursprungsbefolkningens rättigheter i Sverige.

OECD ska till exempel hjälpa till att säkerställa att vid en ekonomisk och social utveckling så ska de miljömässiga konsekvenserna beaktas.

- Jag hoppas att OECD får klarhet i hur den norska staten, som har ratificerat ILO 169, kan göra så här mot en svensk sameby, säger Marianne Persson, ordförande i Jijnjevaerie sameby.

Gunilla Lundén, informationschef för Statkraft i Sverige, säger att man ser allvarligt på anmälan, men att de inte kan kommentera något för än de har satt sig in i frågan.

- Vårt mål är att skapa värde för både våra egna och de samhällen där vi verkar. För Statkraft är det viktigt att ha en bra relation med alla intressenter och vi lägger stor vikt vid god och öppen dialog med alla som berörs av vår verksamhet. Det är vårt mål i Jämtland också, säger Torbjørn Steen, kommunikationschef i norska statsägda Statkraft till NRK. Han säger också att det är för tidigt att uttala sig om anmälan, men de anser sig inte ha brutit OECDs riktlinjer.

Marianne Persson menar att Statkrafts största intresse med vindkraften inte är att göra världen grönare, utan att tjäna pengar. Vidare tror hon att det är svårt att stoppa projektet.

- Vi inser att det är svårt att stoppa den här processen nu när de har fått tillstånd, så målet är att i alla fall få en rättvis uppgörelse på de skador som vi lider, säger Jijnjevaerie samebys ordförande Marianne Persson.

OECD kommer att fatta beslut om ärendet i slutet av november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".