Debutpris till ny kriminalroman

2:06 min

Svenska Deckarakademin utsåg årets bästa kriminalromaner och Debutpriset gick till Lars Pettersson och hans bok "Kautokeino, en blodig kniv". Motiveringen var  "En initierad skildring av lag och rätt i samisk miljö".

– Boken handlar om någon som inte har erfarenhet i den här miljön som konfronteras med dels den stärkta familjen och dels med en miljö som hon på något sätt inte är uppvuxen i, men som hon ändå tillhör, berättar Lars Pettersson.

Boken börjar med att en kvinna som är uppvuxen i Sundbyberg i Stockholm, reser upp till Kautokeino. Orsaken till resan är att hennes mormor bett henne komma, för att hjälpa till med försvaret av en kusin som är anklagad för våldtäkt. Inga Marja Steinfjell som kommer från Kautokeino har läst boken och tycker att den är spännande:

– Jag tycker att den var spännande, mest av allt är den för en kautobo, jätte spännande att se hur Kautokeino framställs. I synnerhet vi kautobor verkar ha fått den lott i livet, att vi jämt försvarar Kautokeino. Det är väl stället alla älskar att hata tror jag, säger Inga Marja Steinfjell.

Inga Marja Steinfjell säger att hon har funderat på innehållet, och att det tas upp många ämnen som man kanske inte diskuterar i allmänhet offentligt med tanke på kvinnovåldet, renstölder och så vidare.

– Jag tror Kautokeino tål boken, vi är ganska vana att försvara oss, berättar Inga Marja Steinfjell.

Även Lars Pettersson instämmer i detta:

– Jag vill också gärna försvara Kautokeino, jag är djupt förtjust i miljön och den här världen som finns här, och jag vill på inget sätt liksom misskreditera Kautokeino utan jag är beredd att försvara Kautokeino och samhällsskicket som finns i Kautokeino

Boken kommer ut till påsk i Norge, och Inga Marja Steinfjell och Författaren Lars Pettersson hoppas att det blir en debatt om boken. Pettersson säger att han vill beskriva rättsystemet. Kan man sitta ner i Oslo och skriva lagar som gäller i en helt annan miljö och en helt annan verklighet.

– Samtidigt kan jag väl tänka mig att det är nyttigt att se Kautokeino med främmande ögon, säger Inga Marja Steinfjäll. Lars Pettersson berättar att När boken kommer ut i Norge så förväntar jag mig att det är flera som reagerar och som är negativa. Därför att boken tar ju upp vissa saker som är lite känsliga i den inre miljön, och då kommer det säkert vara flera som blir förbannade. Och säger att det där har du missuppfattat. Och att det där pratar man inte om, och det där tar man inte upp för att det är hemliga saker, avslutar Lars Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista